Familieopstellingen

Wij zijn allemaal onderdeel van een systeem of we nu willen of niet. Zelfs al leef je als kluizenaar dan nog ben je een onderdeel van een systeem. Want, wij zijn allemaal geboren en iedereen heeft een biologische vader of moeder. En die vader of moeder hebben weer een biologische vader of moeder enz. enz.
Binnen zo’n systeem kan er van alles misgaan. Gelukkig hebben wij allemaal een vermogen om te overleven en zullen wij ons aanpassen op datgene wat misgaat. Dat wil niet zeggen dat wij daar geen last van kunnen hebben. Het is zelfs zo dat als er iets misgegaan is bij de voorouders dat wij daar in het hier en nu nog last van kunnen hebben. Hierdoor komen wij met vragen te zitten als, ” hoe komt het toch dat ik dat steeds doe?” of, “waarom reageer ik toch altijd zo?” of, “waarom heb ik daar toch altijd zo’n last van?” of, hoe komt het dat ik dat niet los kan laten?

Familieopstellingen is een heel mooie manier om inzicht om overzicht te krijgen in chaos, om los te laten wat niet bij jou hoort, om ruimte te creëren waar het benauwd voelt, om die plek te vinden die voor jou het beste werkt.

Familieopstellingen kunnen ingezet worden bij o.a.
Rouwverwerking
Verwerking van miskramen
Seksueel misbruik
Burn-out
Scheiding
Onopgelost verdriet
Geheimen in de familie
Verwaarlozing
Mishandeling
Onverklaarbare angsten
Of gewoon als je het niet meer weet of niet meer ziet zitten.

Hoe werkt het nu zo’n familieopstelling?
Eerst kijken we welk thema er speelt en welke vraag er nu precies wordt gesteld? Om een familieopstelling te doen is het soms belangrijk om een klein beetje inzicht te hebben in hoe het gezin en de familie in elkaar zit, deze informatie wordt via een gesprek bij elkaar verzameld en opgeschreven. Als het duidelijk is waar het precies om gaat en wie of wat daarin betrokken zijn dan wordt er via poppetjes de situatie op tafel gezet. Deze poppetjes representeren de personen en of de situatie waar het om gaat bijvoorbeeld, de vader, de moeder en de vraagsteller zelf. Zodra deze poppetjes op gevoel bepaalde plekken op tafel worden gezet door de vraagsteller, begint de opstelling. Door de poppetjes te verplaatsten en situaties te veranderen kunnen er verrassende dingen gebeuren, waardoor de vraagsteller kan gaan loslaten en meer duidelijk en helder kan gaan krijgen.