EMI

Wat is EMI?
EMI staat voor EYE MOVEMENT INTERGRATION en is ontwikkeld in 1989 door Connirea Andreas (Phd) en Steve Andreas (MA). EMI wordt gezien als een neurotherapie gecombineerd met psychotherapie en is een middel om de onbewuste neurale netwerken in het brein te activeren om zichzelf te helen.

Wat doet EMI?
EMI helpt het brein dat te doen wat het eigenlijk gedurende de slaap had moeten doen, namelijk informatie verwerken en doorsturen naar het lange termijn geheugen. EMI maakt gebruik van soepel volgende bewegingen van de ogen, Smooth Persuit Eye Movemnent. Dit zijn de bewegingen die gedurende de slaap gemaakt worden om informatie te verwerken. Door het volgen van deze (SPEM) bewegingen met onze ogen, wordt het brein aangezet zichzelf volledig te scannen en alle relevante informatie te verzamelen over de traumatische gebeurtenis. Het brein voegt alle deze puzzelstukjes weer bij elkaar tot een duidelijke puzzel. Doordat EMI het natuurlijk ritme tussen de linker en de rechter hersenhelft herstelt, kan de puzzel van de gebeurtenis naar het lange termijn geheugen worden overschrijven. Met als resultaat de gebeurtenis een andere betekenis krijgt en de stresslading van de gebeurtenis wordt afgehaald.

Hoe gaat een behandeling?
Aan het begin van de therapie is er een uitgebreid onderzoek van de triggers en de mogelijk oorzaken van de klachten. Daarnaast wordt er gekeken of EMI de juiste vorm van therapie is voor dat moment. Tijdens de therapeutische sessies zal de therapeut 24 verschillende bewegingen maken die de met de ogen worden gevolgd. Deze bewegingen zijn op een tempo die goed te volgen is voor de cliënt.
Gelijktijdig het maken van deze bewegingen worden er sleutelwoorden herhaald die betrekking hebben op het trauma dat wordt behandeld. De stresslading van het trauma zal in de loop van de sessie verminderen. De EMI-therapie zal afgerond worden als de stresslading van de herinnering af is.

Wat kunt u ervaren?
Tijdens de sessies kunnen er oude emoties omhoog komen. Ook kunnen er geluiden, beelden, geuren, smaken of lichamelijke sensaties worden ervaren die te maken hebben met het onderwerp waar aan gewerkt wordt.

Een EMI-therapiesessie duurt ongeveer 2 uur, naarmate de stresslading verminderd, zullen de sessies korter duren.
De tijd tussen twee sessies is twee weken. Deze tijd heeft het brein nodig om de sessie te verwerken.
Voor eenmalig, eenvoudig trauma zullen er ongeveer 3 sessies nodig zijn. Voor gecompliceerd, meervoudig trauma er zijn meer sessies nodig.